![AMT_Kikker](https://www.elinesnel.com/wp-content/uploads/2022/10/AMT_Kikker-1.png)
Welzijn in
Onderwijs & Opvoeding
Een helder verhaal
Zaterdag 18 februari 2023
Kloosterhoeve Harmelen
Stichting Academie voor Mindful Teaching organiseert op zaterdag 18 februari 2023 samen met de Vereniging voor Mindfulness (VVM) het mindfulnesscongres ‘Welzijn in Onderwijs & Opvoeding: Een helder verhaal’.
Een leerzame dag boordevol interessante lezingen en workshops over de toepassing van mindfulness binnen het onderwijs en in de opvoeding.
![VVM-transparant-small-e6e42b36](https://www.elinesnel.com/wp-content/uploads/2022/10/VVM-transparant-small-e6e42b36.png)
PROGRAMMA
9.00 Inloop
9.30 Opening door dagvoorzitter Corine Lepoutre
9.40 Eline Snel: waar gaat het eigenlijk om in het leven?
10.00 Mark Mieras De kracht van aanwezig zijn
11.00 Pauze
11.30 Mindfulness in basis- en voortgezet onderwijs als onderdeel van welzijnsprogrammma’s: in gesprek met leerlingen en leerkrachten
12.15 Beate Matznetter: Aanwezig zijn in rouw: hoe doe je dat?
13.00 Lunchpauze
14.00 Mirten Halverhout en Mark Hansen: Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van een 8-weekse Mindful Parenting training
14.20 Workshop ronde 1
15.00 Pauze
15.20 Workshop ronde 2
16.00 Dagafsluiting met aansluitende borrel
SPREKERS
Mark Mieras
Drs. Beate Matznetter
Eline Snel
Mark Mieras - De kracht van aanwezig zijn
Hoe bewust van het moment ben jij? Neem samen met wetenschapsjournalist Mark Mieras een duik in ons aandachtssysteem en ontdek hoe het werkt? In dit amusante en verrassende verhaal legt Mieras de relatie met allerlei hersenprocessen die essentieel zijn voor vitaliteit, stressbeheersing, plezier en ontwikkeling. Waarom zijn aandachtige mensen gelukkiger en hebben ze minder kans op burn out en blijven ze 67+ langer scherp?
Mark Mieras (1962) is wetenschapsjournalist maar vooral bekend als auteur van ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Deze bestsellers geven een onthullend en herkenbaar beeld van ons bewegelijke brein. Mieras, die ooit cum laude afstudeerde in de theoretisch natuurkunde, is een levendig, enthousiast en veel gevraagd spreker.
Drs. Beate Matznetter - Aanwezig zijn in rouw: hoe doe je dat?
In vele levensgebieden komt ieder van ons vroeg of laat in rouw terecht. Al heel jong kunnen we ziek worden of een belangrijk iemand in onze nabijheid tijdelijk of voorgoed verliezen, een ouder, een broer of zus, oma. We kunnen ons thuis kwijtraken door scheiding, geldgebrek, een natuurramp of oorlog. Door pesten of ander geweld kan ons zelfvertrouwen beschadigd raken. In al deze gevallen is er verlies en bij te weinig ruimte voor rouwen treedt ons overlevingspatroon in werking. Kinderen kijken af bij volwassenen hoe zij verder leven, kopiëren dat en gaan proberen hen te beschermen.
De meesten van ons zijn niet-oordelende aandacht (mindfulness) pas later tegengekomen. In meditatie komen dan de gedachten en sensaties omhoog die voortkomen uit deze vroeg ‘geparkeerde’ rouwervaringen.
Op 18 februari verkennen we dit gebied. Met vragen als: wat heb ik zelf meegemaakt? Hoe deed ik het toen? Was er een persoon die aandacht voor mij had of wat had ik toen fijn gevonden? Hoe kan ik zelf liefdevol naar mezelf blijven kijken? Wat te doen bij paniek? Zo begeven we ons op het pad van rouw en aandachtsmeditatie.
Beate over zichzelf
Meditatie leerde ik dertig jaar geleden als jonge moeder kennen. Toen was ik al vele jaren psychologe.
Twee jaar daarna stierf een van mijn vier kinderen. Dat veranderde heel veel, ook op werkgebied. De dood was opeens deel van mijn dagelijks leven. Ik voelde dat ik mensen kon bijstaan met rouwen en afscheid nemen en ik schoolde mij verder in lichaamswerk, dromen en mindfulness (MBCT). Ik werd rouwtherapeute, lachyoga- en MBCT-begeleidster, trainster en publiciste.
In 2014 verscheen bij Ten Have mijn boek ‘Verder na verlies van een kind’ waarin interviews met rouwende ouders. Stap voor stap beschrijf ik hoe zij, ook in hun relatie, ervoor zorgden weer grond onder de voeten te krijgen.
Werken met verlies en herwinnen van levensvreugde werd mijn passie.
Eline Snel - Waar gaat het eigenlijk om in het leven?
Als 10-jarig kind had ik al een diepe interesse in de wereld van gevoelens, gedachten en hun effect op gedrag. Talloze vragen blijven mij bezighouden tijdens mijn opgroeiproces, zoals wat is eenzaamheid eigenlijk? Hoe kun je omgaan met pijn, angst, verdriet, boosheid of frustratie? Hoe zit het met mensen die anderen kwetsen, pesten of pijn doen? Zit vriendelijkheid in iedereen? En hoe weet je wat echt belangrijk is in het leven en waar je voor bedoeld bent? En…. heeft iedereen een keuze?
In 1980, ik ben dan 26 jaar, begin ik mijn praktijk als familietherapeut. Vanaf 1988 start ik met het ontwikkelen en uitvoeren van Mindfulness based trainingen en meditatie weekends voor volwassenen.
DAGVOORZITTER
DAGVOORZITTER
Corine Lepoutre
Over Corine - Op zoek naar de waarheid van het moment
Vragen stellen en andere mensen bestuderen zat er bij mij al jong in. Ik was altijd benieuwd naar het verhaal achter het verhaal. Bewustwording is voor mij heel belangrijk, nieuwsgierig naar wat zich achter de facade bevindt, een niet aflatende zoektocht naar de waarheid in een veranderende wereld. Als interviewer graaf ik naar de kern van wat de mens die tegenover mij staat bedoelt, wil neerzetten, wil overdragen.
Als dagvoorzitter komt daar nog een extra dimensie bij, het glad laten verlopen van een dagprogramma dat door een keur aan professionele sprekers is voorbereid, ieder van hen expert in een onderwerp dat bijdraagt aan het thema van het congres.
Het thema ‘Welzijn in onderwijs en opvoeding’ ligt mij als oud docent na aan het hart. Onze kinderen, mijn kleinkinderen, zeker in deze tijd, hebben er recht op om in welzijn en vrijheid te mogen opgroeien. Mindfulness en yoga zijn prachtige instrumenten om kinderen te leren bewustzijn te ontwikkelen op zichzelf en hun omgeving. Hoe kunnen wij als volwassenen hen daarin begeleiden? Ik neem u graag mee langs alle voordrachten en workshops die dit congres ons in het vooruitzicht stelt.
Corine is bestuurslid bij de Vereniging voor Mindfulness, publicist, spreker, mindfulness professional bij de Mindful Academy en hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga.
WORKSHOPS
Helen Purperhart
Mark Hansen
Marijke Paulusma
Mirjam Blok
1. Helen Purperhart - Spelenderwijs in balans met yoga!
Tijdens de kinderyoga workshop beleef je een yoga avontuur waarin je gaat bewegen, ontdekken, ontspannen en fantaseren. De oefeningen die je leert zijn erop gericht om kinderen meer te verbinden met hun lijf, gevoel, denken waardoor ze zelfbewuster worden en minder onrust ervaren. De oefeningen zijn praktisch doordat je ze allemaal op een stoel kunt doen. Je hebt geen yogamatje nodig en hoeft daarvoor dus niet naar een andere ruimte. Daardoor is het heel laagdrempelig om uit te voeren in je praktijk of klas. Na de workshop ga je naar huis met heel veel inspiratie hoe je de oefeningen zelf kunt geven aan kinderen. Bovendien zijn de oefeningen niet alleen goed voor kinderen, het is zelf ook nog eens superleuk om te doen.
Over Helen Purperhart
Helen Purperhart houdt zich al jaren bezig met het opleiden van kinderyoga docenten en is graag op een vernieuwende manier bezig met haar vak, vanuit een praktische en speelse insteek. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze opdeed in yogaland, ontwikkelde ze haar eigen kinderyoga methode die de basis vormt van alle opleidingen die ze geeft. Ze is auteur en heeft al vele kinderyoga boeken op haar naam staan. Ze vindt het geweldig om anderen te inspireren zodat ze op hun eigenwijze manier hun levenspad kunnen bewandelen.
2. Mark Hansen - De kunst van het opvoeden: Mindful Parenting
Lorem ipsum
3. Marijke Paulusma & Mirjam Blok - Welzijn of niet zijn in het onderwijs
Mirjam Blok werkt als leerkracht in groep 5 en aandachttrainer op de Willibrordschool. Een dag per week geeft zij de kinderen op onze school aandachttraining. De kinderen van groep 1 t/m 8 krijgen elk jaar een 8 weekse mindfulnesstraining. De Willibrordschool is sinds 4 jaar een mindfulschool. Binnen deze school kunnen leerkrachten en ouders een mindfulness training volgen. Waarom en hoe zij een mindfulschool zijn geworden en vele andere onderwerpen over welzijn in het onderwijs komen aanbod in de workshop ‘welzijn of niet zijn in onderwijs’.
LOCATIE
Kloosterhoeve Harmelen
Kloosterweg 2
3481 XC Harmelen
CONTACT
Voor informatie over de inhoud van het congres mail: amt@elinesnel.com
Voor informatie over aanmelding, mail: info@verenigingvoormindfulness.nl
We zien je graag op zaterdag 18 februari 2023!